9.1
Školní stravování v souvislostech
Bc. Lenka Polášková
Školní stravování je zcela zásadní součástí prevence obezity u dětí a konceptu zdravého životního stylu. V rámci stravování dítěte je klíčové pravidelné stravování, pestrost stravy, ovoce a zelenina jako součást pestrého jídelníčku, pitný režim a pohybová aktivita. Systém školního stravování v České republice a jeho koncepce zaštiťovaná státem je ojedinělá v Evropě i ve světě.
Školní stravování plní základní funkce, a sice nasycení strávníků, výchovu ke zdravému stravování a výchovu ke zdravému postoji k jídlu a stravování.
Zřizovateli školního stravování mohou být církve, obce, kraj, svazek obcí či soukromé osoby (fyzické, právnické).
Typologie školních jídelen:
-
Školní jídelna – výdejna.
-
Školní jídelna – vývařovna.
-
Školní jídelna (připravuje i vydává stravu).
NahoruSpotřební koš
Spotřební koš vychází z platných výživových dávek, které mají za úkol nejen udržovat zdraví, ale také ho posilovat. Strava má být vyvážená, obsahovat dostatek ovoce, zeleniny, luštěnin a obilovin. Právě nastavení jídelníčku dle požadavků spotřebního koše je zásadním kritériem pro posuzování pestrosti, ve všech školních jídelnách. Zároveň jde o zákonnou normu, která musí být dodržována.
Kontrola probíhá na úrovní České školní inspekce, zřizovatele a orgánu ochrany veřejného zdraví, tedy KHS.
Spotřební koš obsahuje 10 základních komodit:
-
Všechny druhy masa.
-
Ovoce (čerstvé, mražené, kompoty...).
-
Zelenina (čerstvá, mražená).
-
Ryby.
-
Mléko.
-
Tuky (volné): sádlo, máslo, margaríny.
-
Cukr (volný): med, sirupy, marmelády, džemy.
-
Mléčné výrobky (jogurty, tvarohy...).
-
Brambory.
-
Luštěniny (sója, tofu...).
Z celkové denní výživové dávky se počítá v průměru 18 % na snídani, 15 % na přesnídávku, 35 % na oběd, 10 % na odpolední svačinu a 22 % na večeři.
NahoruNastavení jídelníčků
Je nutno říci, že základním kritériem je požadovaná pestrost, Avšak neexistuje jednotné dogma pro sestavování jídelníčku. Zde jde víceméně o kreativitu vedoucích pracovníků školních jídelen a jejich kooperaci s týmem kuchařů.
Udána je pouze minimální a maximální frekvence některých surovin a komodit v rámci výskytu v jídelníčku v průběhu jednoho kalendářního měsíce.
Jídelníček musí být nastaven tak, aby byl splněn spotřební koš pro jednotlivé…