14.2.6
Vzor směrnice pro dietní stravování ve školní jídelně
Název a adresa zařízení:
Osoba odpovědná za provoz:
Jméno nutričního terapeuta:
(Doklad o registraci nutričního terapeuta musí být součástí přílohy směrnice)
Tato směrnice je zpracována na základě § 2 odst. 5 vyhlášky č. 107/2005 Sb., o školním stravování, v aktuálním znění.
Obsah směrnice:
- Prokázání kvalifikace nutričního terapeuta + dosavadní praxe a reference.
- Dieta připravovaná školní jídelnou.
- 2.2.
Způsob podávání žádosti o dietní stravování.
- Výběr potravin.
- Tvorba receptur.
- Sestavení jídelního lístku.
- Způsob přípravy pokrmů.
- Další zásady pro zajištění zdravotní nezávadnosti.
- Školení pracovníků.
- Ověřování přípravy dietních pokrmů.
1. Prokázání kvalifikace nutričního terapeuta + dosavadní praxe a reference
-Doplněno viz. příloha směrnice-
2. Dieta připravovaná školní jídelnou
Školní jídelna je schopna v rámci aktuálního technického zařízení a personální kapacity připravovat následující dietu: -Doplňte typ dietního stravování-
2.2. Způsob podávání žádosti o dietní stravování
-
Podat písemnou žádost (viz. příloha směrnice).
-
Doložit vyjádření registrovaného lékaře se specifiky dietních opatření (nebo vyplněný formulář o nutnosti dietního stravování, dostupný ve škole).
-
Vyjádření ředitelky mateřské školy.
3. Výběr potravin
Vzorový text pro bezlepková dietní opatření: Cílem bezlepkové diety je dosáhnout maximálního možného omezení obsahu lepku ve stravě. Z tohoto důvodu se vylučují potraviny obsahující v jakékoli formě pšenici a její kultivary, žito, ječmen a oves. Je-li to možné, upřednostňují se potraviny označené výrazem "bez lepku", "vhodné pro děti s celiakií" či označené logem přeškrtnutého klasu apod.
Náhrada potravin v recepturách:
-
Hladká mouka > kukuřičná mouka, rýžová mouka, pohanková mouka, "hraška", luštěniny.
-
Strouhanka z pečiva > kukuřičná mouka, kukuřičné lupínky (cereálie – neslazené).
-
Houskový knedlík > kukuřičné nebo rýžové těstoviny.
-
Sladké pokrmy > například využití instantních kaší (pohanková, rýžová, jáhlová...).
-
Náhrada za pečivo > bezlepkové typy pečiva, kukuřičný nebo rýžový chlebíček.
-
Základy na omáčky k zahuštění > Omáčky se nezahušťují, obsah se rozmixuje "do hladka".
-
Bramborový knedlík > náhrada…