dnes je 30.6.2022

Input:

Požadavky na vybavení stravovacích zařízení

11.7.2018, , Zdroj: Verlag Dashöfer

2.2
Požadavky na vybavení stravovacích zařízení

MVDr. Michaela Pavelková

Požadavky na vybavení stravovacích zařízení, ve kterých bude poskytována strava dvouletým dětem, jsou shodné s požadavky na vybavení standardních školních jídelen či školních jídelen – výdejen. Ty musejí bezpodmínečně splňovat jak obecné, tak specifické požadavky pro potravinářské provozy, požadavky na zařízení, předměty a instalace, požadavky na přepravu pokrmů, požadavky na potraviny a jejich ochranu před kontaminací, požadavky na likvidaci potravinářských odpadů a v neposlední řadě také zajistit osobní hygienu zaměstnanců.

Legislativní požadavky

Výše uvedené požadavky jsou stanoveny v nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 852/2004 o hygieně potravin. Další povinností je vytvořit a zavést postupy založené na zásadách HACCP a postupovat podle nich. Zařízení musí dodržovat principy sledovatelnosti, zaměstnanci musejí splňovat požadavky na osoby vykonávající činnosti epidemiologicky závažné. Stravovací zařízení musí zajistit, aby připravované pokrmy splňovaly výživové požadavky podle skupiny spotřebitelů, pro které jsou určeny, tzn. že strava poskytovanáa dvouletým dětem v mateřské škole musí odpovídat jejich výživovým potřebám. Také u dvouletých dětí platí povinnost stravovacího zařízení informovat spotřebitele, v tomto případě nejspíš rodiče, v souladu

Nahrávám...
Nahrávám...